Rob van den Dool (Yumeko)

“Als je denkt vanuit een liefdesperspectief kan ook jij zorgen voor een transformatie.”

“Ik zou graag terugkijken en over vijftien jaar zeggen, Rob, je hebt niet alleen iets neergezet dat prachtige dingen voor de productieketens heeft gedaan en anderen heeft geïnspireerd om werkelijk een transformatie in hun eigen bedrijf te maken. Je hebt ook iets neergezet op het gebied van bedrijfscultuur, wat beyond evaluatiegesprekken en beyond aandeelhouderswaarde gaat, maar gaat over mensen die in hun kracht komen te staan en eerlijk mogen zijn over hun wensen en dromen voor de toekomst, en zich daarin mogen ontwikkelen om die te verwezenlijken. Hoe mooi zou het zijn geweest als ik aan het begin van carrière, ik ben inmiddels 57, mijn baas had gezegd, het gaat over jouw groei, want als jij in je kracht staat, gaan wij als bedrijf wel vliegen.

Rob van den Dool is oprichter van Yumeko dat bedden- en badgoed verkoopt. Maar dat had net zo goed een ander product kunnen zijn. Want Yumeko verkoopt geen product, maar een verandering. Een andere manier van produceren. Niet ten koste, maar ten goede van de mensen en de wereld. Daartoe wil hij andere ondernemers met zijn bedrijf inspireren. Want dat is zijn missie, kijk eens hoe makkelijk duurzaam ondernemen is. “Ook jij kunt een transformatie in je eigen sector teweegbrengen. Ook jij kan de wereld beter maken, dat is mogelijk. Je moet dan wel vanuit een liefdesperspectief gaan denken.”

Yumeko tettert dat duurzaamheidverhaal niet van de daken. Ga naar de website van Yumeko. Je ziet gewoon een bedden- en baddengoedwinkel. Bewust, zegt hij. “Impact doesn’t sell. Hoe eerlijker we erover zijn, hoe meer we erover vertellen, hoe meer mensen afhaken. Dat duurzame verhaal is hartstikke leuk, maar dat is niet waarom mensen onze spullen kopen. Het gaat primair om productkwaliteit. Je koopt geen drop, omdat die biologisch is, je koopt drop omdat het hele lekkere drop is.”


Presentatie: Cor Hospes

Productie: Online Video Producties

Muziek: Flowers for a Lonely Soul