Jeroen Bos (Bossers & Cnossen)

Jeroen Bos van Bossers en Cnossen vormde zijn IT-bedrijf om naar een holacratische organisatie. Omdat een hiërarchische bedrijfsstructuur en traditionele managers niet langer passen in een snel veranderende wereld. Omdat het verdwijnen van lifetime employment een andere type organisatie vraagt. Omdat hij de kracht van de hele organisatie wilde inzetten bij het oplossen van business vraagstukken. En omdat hij houdt van avonturen.

Dat avontuur verliep niet helemaal zoals gepland. Pas na vijf jaar gedoe staat de liefdevolle organisatie zonder managers zoals hij die voor ogen had. Jeroen: “Wat ik bij veel bedrijven zie, en we hebben zelf die fout ook gemaakt, ze denken, we gaan de cultuur veranderen en weet je wat, we gaan een verandermanager aannemen die dat wel even snel voor ons gaat doen met een procesje. Nee, dat gaat niet werken. Neem je mensen vanaf de eerste dag mee in je verhaal. Jongens, we gaan veranderen. Hier willen we naartoe. Dit willen we bereiken en dit gedrag hebben we daarvoor nodig.”

Jeroen: “Dat 40% van je mensen vertrekt, ik dacht, dat gaat mij niet overkomen, maar dat gebeurt toch en dat is ook niet erg als jij je organisatie wilt veranderen. Je wilt een ander gedrag, je wilt een andere cultuur. Dan moet je eerlijk zijn naar jezelf en constateren dat 40% van je mensen dat helemaal niet wil. Want daarvoor hebben ze niet gekozen.”

Een gesprek over het gesprek dat hij straks als 85-jarige wil vertellen aan zijn kleinzoon.Presentatie: Cor Hospes

Productie: Online Video Producties

Muziek: Flowers For A Lonely Soul