Ik was verliefd op haar, enorm verliefd. Woorden konden niet altijd vangen wat ik voor haar voelde. Muziek deed dat soms beter. Nummers die ik voor haar samenstelde op een cassettebandje. Een mixtape van mijn gevoelens voor haar. Vaak een compilatie van muziek die ik draaide als we samen waren: tracks van een elpee, soms geleend bij de bibliotheek; singles die ik had gehoord op de radio en die mij aan haar deden denken. En dan maar duimendraaien dat die klote deejay tot aan het eind van het nummer zijn bek hield.

Als hij dat niet deed, shit en kak en nog meer, maar misschien kwam de song nog een keertje voorbij, en hield die diskjockey dan wel zijn mond.

O ja, uren kostte het soms om zo’n tape te maken, nee, het was vaak dagen gedoe en geduld, maar dat maakte niet uit. Je deed het voor haar, uit liefde voor haar. En dan de blijdschap, dat gevoel als je mixtape voor haar klaar was. Dat je woorden en gevoelens af waren. Samengebracht op een TDK D60, Maxell XL II 90, TDK SA90.

Vandaag kan ik op Spotify een playlist maken. Doe ik ook, met een soort vanzelfsprekend gemak. Het kost geen enkele moeite om een nummer te slepen naar mijn playlists -ik heb er meerdere. Geen 12 nummers maximaal aan elke zijde, o nee, ze duren oneindig. Ik kan eruit makkelijk nummers verwijderen en toevoegen. Voor elke dag, voor elke mood, voor elke bezigheid, voor elke muziekstijl: mixtapen was nog nooit zo makkelijk.

Hoe anders ging dat op zo’n ouderwets cassettebandje. Daarop bleef staan wat je voor haar had opgenomen. Je kon niet een track deleten of overtapen. Als je dat laatste toch probeerde, ging het gegarandeerd fout. Viel dat nieuwe nummer toch over een andere, waarmee in een keer je hele tape was verprutst. Kon je weer opnieuw beginnen.

Ik krijg van Spotify ook playlists: ‘Gemaakt voor Cor’. Elke vrijdag luister ik ‘Release Radar’ met verse releases van bands die ik volg, aangevuld met nieuwe singles die de streamingdienst voor mij heeft uitgekozen. Elke maandag wacht ‘Discovery Weekly’. Een mixtape met tracks gebaseerd op de muziek die ik eerder heb beluisterd. ‘De beste ontdekkingen, speciaal voor jou’.

Toegegeven. Het voelt niet als de mixtapes die mijn vriendinnetje met zoveel liefde voor mij maakte. Niet altijd klinken ze even geslaagd ook. Maar het is wel speciaal voor mij, en dat voelt goed.

Gepersonaliseerde content.

Wat zou het mooi zijn als je speciaal voor elke lezer zo’n muziekbandje kon componeren. Een curated lees-, kijk- en leeslijst. ‘Speciaal voor jou’. Met dezelfde liefde gemaakt als jij deed vroeger voor je lief. Dan weet je zeker dat je hun hart wint. Net zoals vroeger met een TDK.

(Visited 117 times, 1 visits today)