Wie wilde als vijftien- of zestienjarige niet spelen in een bandje. In mijn cassetterecorder denderden met vaste regelmaat The Sex Pistols, 999, The Ramones en UK Subs voorbij. En bij die bands klonk dat heel makkelijk zo’n bandje. Vonden ook mijn Havo-4 klasgenoten Wiebren, Max en Hajé. Teksten genoeg, en Hajé en Max hadden een gitaar. Maar wie speelde drums of bas?

Ons bandje sneuvelde dan ook ruim voor ons eerste optreden. Een bandje, ach ja, daar droom je van als vijftien- of zestienjarige.

35 jaar later alsnog een herkansing.

Mijn dochters gaan naar de Piet Hein School in Amsterdam. Elk jaar organiseert een groep ouders een feest voor alle ouders. De deejay is een juf, en de band bestaat uit ouders, en die zocht een zanger hoorde ik. Aldus beleefde ik als vijftiger alsnog mijn officiële zangdebuut. Met ‘Little Green Bag’ (George Baker) en een eigen vertaling van ‘Hey Ya’ (Outkast). Vorig jaar deed ik het opnieuw met ‘Jungle Love’ (Morris Day & The Time) en ‘Put the Lime in the Coconut’ (Harry Nilsson). En dit jaar volgt de derde editie, opnieuw omringd door reuze muzikanten waar wij als vocalisten (twee moeders, twee vaders) nogal schril bij afsteken.

Maar als zanger van een schoolband kom je nog eens ergens.

Eind december was ik voor een klant in Noord-Ierland. Mede voor het kerstfeest waar behalve veel wordt gegeten en nog meer gedronken ook wordt gezongen. Met een live band en karaoke voor medewerkers die willen.

Ik vond dat wij als Nederlanders, we waren met een groepje van drie, tijdens de karaoke onze stem moesten laten horen. Alle vingers wezen al snel naar mij, want ja, jij zingt toch in die band. Dus daar stond ik. Met voor me de tekst van ‘Brown eyed girl’ van Van The Man, want ja, je bent in Noord-Ierland of niet.

Ook in Magherafelt twee ervaren muzikanten op het podium die met hun folkband als een soort Dubliners de ganse wereld overtrekken. Na afloop van mijn liedje klonken ze een beetje verbaasd: ‘Man, you can really sing’. Maar ja, dat was niet zo moeilijk, gezien het repertoire dat anderen die avond op het podium hadden gebracht. Maar het deed me goed. Zou ik dan toch een beetje kunnen zingen?

(Visited 233 times, 1 visits today)